#50DucatiPobeda

Ducati 50 Wins 01 Editorial Img Wide 1330x768
Spektakularna pobeda Doviziosa u Austriji bila je 50 pobeda Ducati-ja u MotoGP šampionatu. To je važna prekretnica za proizvođača iz Borgo Panigale-a do koje je došlo zahvaljujući odlučnosti i posvećenosti tehničara i inženjera koji su radili na Desmosedici GP motoru. Ducati ima bogatu istoriju uspeha na najprestižnijem svetskom šampionatu na kojem je prisutan još od 2003. godine u pemier klasi.

Prvi Desmosedici GP motor predat je u ruke Lorisa Capirossi-ja i Troy-a Baylissa, a uskoro su bili u prilici da ga iznesu na podijum. Na prvoj trci u Suzuki u Japanu, italijan je osvojio treće mesto - prvi od 155 plasmana na podijumu koje je osvojio italijanski proizvođač (136 - fabrički tim, 19 satelitski timovi). Posle Suzuke, iste godine u Mugellu, novi Desmosedici GP zauzeo je svoje mesto u istoriji sa najvećom ikada dostignutom brzinom (322,409 km/h, Capirossi). Na domaćem terenu, Loris je zauzeo drugo mesto kompletirajući tako italijanski podijum zajedno sa Valentinom Rossi-jem i Max-om BIaggi-jem. 
Nekoliko nedelja kasnije, Capirossi je Ducati-ju doneo prvu MotoGP pobedu u Kataloniji na Montmelo stazi. Za italijana ovo je bio prvi od sedam uspeha na ovom motoru u periodu od 2003. do 2007. godine. Već 2006. Troy Bayliss spektakularno je osvojio poslednji GP sezone u Valensiji, kao zamena za povređenog Gibernau-a. 
Ključna promena dogodila se 2007. godine kada je promenjena tehnička regulativa kojom je kubikaža agregata smanjena sa 1000cc na 800cc. Te godine Ducati je doživeo svoj MotoGP vrhunac. Deset pobeda i 14 podijuma doneli su Casey-u Stoneru titulu svetskog šampiona, a proizvođaču iz Borgo Panigale-a titulu u kategoriji proizvođača. Posle ovakve sezone, australijanac odneo je još 13 pobeda u naredne 3 godine koje je proveo sa Ducati-jem čime je postao najuspešniji pilot na Desmosedici GP motociklu. 
Nakon Stonerovih poslednjih uspeha na Phillip Islandu 2010. godine, Ducati na podijum vraćaju Andrea Iannone 2016. godine u Austriji i Andrea Dovizioso u Maleziji. Sa sve boljim Desmosedici GP motociklom, sa performansama koje su rezultat višegodišnje evolucije motora, Dovizioso od 2017. donosi Ducati-ju još 14 pobeda. Na ovih 14 svakako se dodaju 3 pobede Jorge Lorenza  2018. i uzbudljiva prošlogodišnja pobeda Danila Petrucci-ja u Mugellu.

Show More LOADING... NO MORE ITEMS

PRATITE NAS

RACING I ISKUSTVO

RACING

ISKUSTVO

KONTAKT

Burnout d.o.o.

Bulevar Arsenija Čarnojevića 95A
11070 Novi Beograd (Srbija)
Tel. +381 11 3110 462
www.ducatiserbia.rs | info@ducatiserbia.rs
Koristimo kolačiće kako bismo optimizirali ovu veb stranicu i redovno je ažurirali prema Vašim potrebama. Kliknite na "Politika privatnosti" za detaljne informacije o upotrebi kolačića na ovoj web stranici. Ako kliknete na "Da, slažem se", kolačići će biti aktivirani. Ako ne želite da se kolačići aktiviraju, kliknite "Ne slažem se". Napominjemo da ukoliko ne odobrite upotrebu kolačića, njihovo blokiranje može da utiče na Vaše korisničko iskustvo i moguće je da Sajt neće ispravno funkcionisati.
Politika privatnosti Da, slažem se Ne slažem se